2015.10.29 Spotkanie z Panem Eugeniuszem Kępą

Ważne jest, aby planując swoją przyszłość, wybierając zawód, szukając swojej drogi, znać różne możliwości rozwoju i wymagania stawiane przez pracodawców.
więcej

Chcąc przybliżyć naszym uczniom specyfikę pracy w dziedzinie cukiernictwa, poprosiliśmy o spotkanie z młodzieżą uczęszczającą do klas gimnazjalnych, niewątpliwy autorytet w tej dziedzinie – Pana Eugeniusza Kępę, właściciela cukierni Kasia, która funkcjonuje nieprzerwanie od 1978 roku.

Nasz gość przedstawił słuchaczom procedury wytworów cukierniczych oraz procedury obowiązujące pracowników w zakresie BHP pracy. Nakreślił kierunki rozwoju młodego pracownika, omówił zagadnienia finansowe dotyczące młodych adeptów podejmujących pracę w cukiernictwie.

To niezwykle ciekawe i pouczające spotkanie zmierzało do zrealizowania kilku niezwykle istotnych celów:

  • w odniesieniu do klas I Gimnazjum było to zainteresowanie młodzieży przyszłym zawodem;
  • dla klas II Gimnazjum – przedstawienie wymaganych predyspozycji do zawodu i omówienie jego specyfiki;
  • dla klas III Gimnazjum – przybliżenie wyboru zawodu.

Podczas prelekcji, uczestnicy mogli podziwiać kolorowe albumy prezentujące wspaniałe, wyroby cukiernicze, które powstają od lat w cukierni „Kasia”. Na zakończenie uczniowie podziękowali P. E. Kępie owacją na stojąco, kwiatami i własnoręcznie wykonanym serduszkiem.

Serdecznie dziękujemy Naszemu Gościowi za przybycie i poświęcony czas.

Zapraszamy do galerii

Skip to content